O mnie

Jestem lubelskim przedsiębiorcą prowadzącym piekarnię rzemieślniczą. Jest to firma jednoosobowa, dzięki temu mam pełną kontrolę nad całą produkcją.

Swoje wyroby produkuję według starych, sprawdzonych receptur (woda, mąka, sól, zakwas) łącząc tradycje z nowoczesnością.

W piekarni stosuję tradycyjne metody wypieku pieczywa. Wyrabiane jest w dwóch etapach: maszynowo i ręcznie, co pozwala na większą dokładność, a zapach, smak i wygląd są potrzebne, by zrozumieć pełną głębię chleba. Dlatego w mojej piekarni robię wszystko, by klient mógł poznać go jak najlepiej.

Swoje pieczywo wypiekam na bazie 100% prastarych odmian orkiszu oberkulmer rotkorn, typ 2000.

Oferuję chleb czysty bez dodatków, ale także ze słonecznikiem, z dynią, siemieniem lnianym, mix ziarek, żurawiną, śliwką, orzechem włoskim, kozieradką .

Ostatnio do swojej oferty dodałem chleb z płaskurki.

Mam świadomość, że chleb to podstawowy posiłek, który gości codziennie na Waszych stołach, dlatego dokładam wszelkich starań, by smakował za każdym wyjątkowo.

Chleb, że palce lizać! – wywiad z właścicielem piekarni orkiszowej w Lublinie (pdf)